James McAvoy neemt in de psychologische horrorfilm Split de rol van Kevin Wendall Crumb op zich.

Kevin Wendall Crumb is een persoon met een ernstige persoonlijkheidsstoornis.

In zijn lichaam gaan namelijk 24 verschillende karakters schuil.

Wanneer een van deze 24 personages tot uiting komt wordt er gesproken over aan het licht komen.

Het éne moment is de vriendelijke jongeman Barry aan het licht, enkele minuten later wordt het licht overgenomen door Ms. Patrica.

Dit blijft zich afwisselen met karakters als Hedwig, een naïef 9-jarig jongetje, Dennis een volwassen autistische man en vele andere karakters.

In de film kan er naar verloop van tijd een duidelijk verschil gezien worden tussen de personages die het beste voor hebben met Kevin en personages die het slechter voor hebben met Kevin.

Mijn depressie aan zet

Ik heb geen persoonlijkheidsstoornis. Ik heb een stemmingsstoornis.

In mijn specifieke geval is het dus niet zo dat ik te maken heb met verschillende persoonlijkheden die wel of niet aan het licht komen.

Voor mij voelt het meer alsof ik twee gemoedstoestanden heb.

Dé ene is degene die ik het liefst zie: een ambitieuze jonge vader met levenslust. Laten we deze gemoedstoestand voor het gemak even positieve Robin noemen.

De andere is degene die ik zoveel mogelijk probeer tegen te houden: een depressieve jongeman die geen hoop lijkt te kennen. Deze noemen we voor het gemak even negatieve Robin.

Licht geeft hoop

In een zware periode, zoals deze, snak ik naar de kleine momentjes waarop positieve Robin me in mijn oor fluistert dat het wel goed komt.

Momenten waarop ik geluk en verlichting voel.

Het zijn kleine momenten zoals het luisteren én echt voelen van muziek, Noud zien en horen lachen.

Het gevoel dat ik nog even een sprintje moet trekken tijdens het hardlopen of gewoon ervaren dat ik ergens van geniet.

In periodes zoals deze zijn het deze kleine momenten die me de kracht geven om positieve Robin aan het licht te laten en negatieve Robin zoveel mogelijk weg te houden.