Er zijn wetenschappers die zeggen dat het menselijke lichaam is gemaakt om te rennen.

Het zou zelfs de reden zijn dat de mens er nu uitziet, zoals de mens er nu uitziet.

Zo’n twee miljoen jaar geleden zouden onze voorouders gestopt zijn met het leven in bomen en als gevolg daarvan hebben we meer moeten rennen. Ons lichaam is hierop aangepast naar het lichaam zoals we dat nu kennen. [1]

Vanaf dat moment hebben we moeten rennen, voor ons eten, of voor ons leven.

Vandaag de dag rennen we stukken minder en dat is jammer want we weten eigenlijk allemaal wel dat beweging goed voor ons is.

Hardlopen heeft onder andere lichamelijke voordelen als het verbranden van calorieën, het verbeteren van de conditie, het versterken van botten en spieren en het behouden van een gezond gewicht. [2]

Maar wat je misschien nog niet wist is dat hardlopen naast lichamelijke voordelen, ook zeer veel psychische voordelen kent.

In 2012 werden er 51 jongeren, met een gemiddelde leeftijd van 18.3 jaar, drie weken lang gevolgd. Tijdens deze drie weken was er een groep jongeren die iedere ochtend dertig minuten ging hardlopen en een groep jongeren die wel aan beweging deed, maar niet structureel en geen hardlopen.

Na drie weken, aan het eind van het onderzoek, bleek de groep die ‘s ochtends een half uur ging hardlopen beter te slapen — en daardoor minder vermoeid te zijn — een betere stemming te hebben en minder moeite te hebben om zich te concentreren. [3]

Wees niet bang als je ouder dan 18.3 jaar bent, uit vele andere onderzoeken, waaronder het onderzoek Benefits of regular aerobic exercise for executive functioning in healthy populations [4] uit 2013, blijkt dat deze voordelen niet alleen zijn weggelegd voor jongeren.

Dat hardlopen helpt tegen depressie heeft onder andere te maken met het feit dat hardlopen zorgt dat je hersenen beter tegen stress kunnen. [5]

Mocht je dus last hebben van depressie, of voel je je gewoon somber, trek dan je schoenen aan en ga een stuk hardlopen.

In bovenstaande onderzoeken is er buiten hardgelopen, maar ook op een apparaat in de sportschool.

Ik zou je persoonlijk willen adviseren om lekker buiten te lopen aangezien er ook veel onderzoeken zijn gedaan naar de positieve invloed van de natuur op je mentale gezondheid. [6]

Maar mocht je moeten kiezen tussen of niet hardlopen, of op een apparaat in de sportschool dan is het nog altijd beter om te kiezen voor de sportschool.

In sommige gevallen bleek dagelijks minimaal twintig minuten hardlopen zelfs effectiever te zijn voor de patiënt dan het hun voorgeschreven antidepressivum. [7]

Lynette L. Craft en Frank M. Perna geven in hun onderzoek uit 2004 genaamd The Benefits of Exercise for the Clinically Depressed nog eerlijk toe dat zij niet precies weten wat het resultaat veroorzaakt.

Maar ze kunnen met zekerheid stellen dat regelmatige beweging, specifiek in de vorm van hardlopen, bijdraagt aan een betere stemming voor mensen met depressie. [8]

Uit onderzoek van Martin Hoffman, uit 2008, is nog gebleken dat het effect groter is bij mensen die op regelmatige basis hardlopen.

Aan zijn onderzoek deden mensen met depressie mee die vrijwel nooit hard liepen, mensen met depressie die zo nu en dan hard liepen en mensen met depressie die op regelmatige basis hard liepen.

Het positieve effect was op alledrie de groepen zichtbaar, maar het meest effectief bij de mensen met depressie die op regelmatige basis hard liepen. [9]

Voor je nu je schoenen aantrekt en met een rotvaart wegsprint wil ik je nog wijzen op eventuele lichamelijke blessures die kunnen ontstaan als je te hard van stapel loopt.

Zorg ervoor dat je het rustig opbouwt.

En net als bij zoveel in het leven blijkt ook hier dat teveel niet goed voor je is.

Het onderzoek Association between physical exercise and mental health [11] toont aan dat actieve beweging een gunstig effect heeft op mentale gezondheidsklachten, maar wel tot een bepaald punt.

Minimaal zo’n twee uur per week en maximaal zes uur per week zou ideaal zijn voor de gemiddelde mens.

Maar kijk hierbij vooral wat goed voelt voor jou. Misschien heb jij al genoeg baat bij een uur per week, of heb jij juist iets meer nodig.

Wees ook niet bang dat je iedere sessie tot het uiterste van je kunnen moet gaan om iets te merken van de voordelen. Sterker nog, onderzoek heeft aangetoont dat je beter kunt wandelen dan dat je jezelf helemaal kapot maakt met een training. [12]

Het belang van goede hardloopschoenen

Omdat er zoveel onderzoek is dat aantoont hoe effectief hardlopen kan zijn voor mensen met een depressie ben ik afgelopen jaar begonnen met hardlopen.

Eind vorig jaar ben ik naar een professionele hardloop winkel gegaan om mijn manier van lopen en voeten te laten analyseren en op basis daarvan heb ik een specifiek paar hardloopschoenen aangemeten gekregen.

Ik merkte direct het verschil met de hardloopschoenen die ik eerder, puur op uiterlijk, zelf had uitgekozen.

Wil je hier meer over weten? Kom dan even naar de community, ik help je graag verder.

Lopen tegen depressie challenge

In de community Depressief en Gelukkig helpen we elkaar graag. Daarom leek het me een mooi en goed idee om een 5 kilometer hardloop challenge te beginnen waarbij ieder op zijn eigen tempo aan de slag kan met het behalen van 5 kilometer.

Het schema dat ik zelf gebruik zal ik met je delen en in de community kunnen we elkaar motiveren om toch weer de schoenen aan te trekken en je eerstvolgende doel te behalen!

In de community heb ik het kanaal #challenge aangemaakt waarin ik het schema met je deel en waar we elkaar kunnen steunen.

Zie ik je snel?

Bronnen:

  1. https://www.nationalgeographic.com/science/2004/11/humans-were-born-to-run-fossil-study-suggests/
  2. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/running-and-jogging-health-benefits
  3. https://www.jahonline.org/article/S1054-139X(12)00111-5/fulltext
  4. https://link.springer.com/article/10.3758%2Fs13423-012-0345-4
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11148895
  6. https://www.takingcharge.csh.umn.edu/how-does-nature-impact-our-wellbeing
  7. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1468-2850.2006.00021.x?referrer_access_token=6OFEoP9QqARIozyOn-mfHIta6bR2k8jH0KrdpFOxC64x6MvrC4nV5clWHS7liPoOukKBUnDSlIVRILRsjoNCxKDw33QBRnFvc54lShOayayl26WdIh-8yeWdYUmJ8_zAAlFCgiweAle8WpTXlINSDEce9SXGaesXln7bBO2p4sNQ9d–3joXD86U8HTgz51kgvwq3hD8bngbIoGdWjNCN9okZ9niVADxLlIitDfWAueUsmCFu7yMoo6Qe_wy-xII_J4UBEN_dKe0XotpvqrWCM2LlrRwd1vauZj26AulzsIg-d34e3wJD0OIakMiay_V
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC474733/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18226663
  10. https://time.com/5360195/exercise-mental-health/
  11. https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(18)30227-X/fulltext
  12. https://time.com/4779638/exercise-depression-mood/